twitter youtube google

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 13:07
Εκτύπωση

image

«Ρολά» κατεβάζουν μέχρι την 1η Μαρτίου, 7 πρακτορεία ΟΠΑΠ στη Χίο, όπως και εκατοντάδες άλλα σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος είναι πως οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων αρνήθηκαν  να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, που τους έστειλε πριν ένα χρόνο  με εξώδικο, ο ιδιωτικών συμφερόντων πλέον οργανισμός και με την απειλή, ότι αν δεν υπογράψουν θα μείνουν εκτός δικτύου μετά την πάροδο ενός έτους.

 

«Χωρίς σπουδαίο λόγο, όπως ρητά αναφέρεται σαν προϋπόθεση καταγγελίας της στην σύμβαση που είχαμε με την ΟΠΑΠ ΑΕ, στηριζόμενη σε έναν κανονισμό της ΕΕΕΠ, που η νομιμότητα του ακόμα δεν έχει κριθεί από το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν πολλά κατά τόπους σωματεία του κλάδου  από όλη την χώρα, αλλά και χωρίς να έχει αρμοδιότητα η ΕΕΕΠ, να καθορίζει  τα πάντα στην σύμβαση μας με τον οργανισμό, μας έφεραν μια σύμβαση με εξοντωτικούς όρους», μας είπε ένας από τους πράκτορες που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

 

«Δεν είναι μόνο η προμήθεια μας η οποία πλέον είναι άγνωστη και εξαρτάται από το τι κερδίζουν οι παίκτες και μειούμενη όπως αναφέρει η σύμβαση κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και εντελώς στον αέρα, αφού μετά την τριετία η ΟΠΑΠ μπορεί να την κατεβάσει κι άλλο. Δεν ορίζει το δίκτυο μας σαν το μοναδικό σημείο πώλησης των προϊόντων της, μπορεί να ορίσει στόχους πωλήσεων μέσα στην κρίση, που αν δεν τους πετύχεις σε αναγκάζει σε υποχρεωτικές ανακαινίσεις καθ΄ υπόδειξή της ,σε μετακομίσεις σε άλλο σημείο εντός του νομού, όλα με δικά σου έξοδα και στο τέλος μπορεί να σε βγάλει εκτός δικτύου αζημίως. Δεν επιτρέπει την μεταβίβαση της άδεια μας, αυξάνει συνεχώς το ωράριο απασχόλησης, που σημαίνει αύξηση των λειτουργικών εξόδων μας ενώ μειώνει την προμήθεια και σε όσους βάλουν «φρουτάκια », σύντομα θα το κάνει 24ωρο.»

 

Στην ερώτηση μας «γιατί η πλειοψηφία υπέγραψε?», ο πράκτορας μας απάντησε: «Στην αρχή το 95% δεν σκόπευε να υπογράψει. Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί όμως από την εταιρεία ήταν πολλές όπως και οι υποσχέσεις ότι όποιος υπογράψει θα πάρει κι άλλες άδειες όσων κλείσουν. Υπάρχουν τα γραπτά μηνύματα στις μηχανές μας που βομβαρδιζόμαστε εκείνο το διάστημα. Αν έχεις τρία μαγαζιά, τα δύο συντηρούν το ένα βλέπεις».

 

Και συνεχίζει «Πρόσφατα κατακλείστηκαν τα ΜΜΕ από δημοσιεύσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ για εκδήλωση ενδιαφέροντος για σημεία που θα κλείσουν σε όλη την χώρα γιατί το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα πάει να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό που απαιτείται για το στήσιμο ενός καταστήματος, χωρίς να ξέρει πότε θα κάνει απόσβεση, αφού οι προμήθειες  είναι στην κρίση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας? Γιατί δεν τα ανοίγει η ίδια η ΟΠΑΠ, να μην χάνει και την προμήθεια με υπαλλήλους στον βασικό μισθό?»

 

Μέχρι την 1η Μάρτη, 700 περίπου πρακτορεία θα κλείσουν σε όλη την χώρα. Η ΟΠΑΠ θα αφαιρέσει τον εξοπλισμό που της ανήκει και πάνω από 2000 άτομα μαζί με τους υπαλλήλους, θα περάσουν στην ανεργία. 

 

Οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν  θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη, κάποιοι ζητώντας πίσω την δουλειά τους και η πλειοψηφία τους ζητώντας να αποκατασταθεί η ζημιά που τους προξενήθηκε   στην μονοπωλιακού χαρακτήρα σχέση τους με τον οργανισμό.

 

Σχετικά με τις εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ κ. Κίμων Κλωνάρης, απέστειλε σχετικό έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων κάνει μια αναδρομή   μέσα από το δικό του πρίσμα όλων των κινήσεων της εταιρίας και το πώς φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

Εν κατακλείδι αναφέρει για την σύμβαση: «Αυτή την σύμβαση υποταγής δεν υπέγραψαν εκατοντάδες αντιστεκόμενοι πράκτορες αρνούμενοι να υποκύψουν στο εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλλημα ή να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και το επάγγελμα τους ή να συναινέσουν στην πλήρη αλλοίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στον αφανισμό της επαγγελματικής τους υπόστασης, υπογράφοντας μια κραυγαλέα παράνομη σύμβαση».

 

Τονίζοντας μάλιστα ότι «ο αγώνας τους θα κρατήσει μέχρι την τελική νίκη. Οι περήφανοι πολίτες αυτής της χώρας ας επιλέξουν με ποιους θα πάν και ποιους θα αφήσουν»

 

Να σημειώσουμε τέλος ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα αποψιλωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των πρακτορείων, μέχρι να βρεθούν νέοι επενδυτές με παράδειγμα την γειτονική μας Μυτιλήνη που θα κλείσουν τα 11 από τα 17 σημεία πώλησης της ΟΠΑΠ.

 

 

unnamed

image

12

12

Newsletter