twitter youtube google

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:12
Εκτύπωση

12

Μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων στη Μόρια, άλλαξαν τα δεδομένα και οι συσχετισμοί σχετικά με το ποιος θα αναλάβει να επαναφέρει την  τάξη στο νησί. Και μπορεί το ΚΥΤ της Μόριας και των άλλων νήσων να ανήκει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλος όμως επιλέχθηκε για να έχει το γενικό πρόσταγμα και να κάνει το κουμάντο.

Το Μαξίμου σε αυτή την δύσκολη κατάσταση επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Του έδωσε την μπαγκέτα και τον αναβάθμισε σε μαέστρο για να συντονίσει τις αστυνομικές δυνάμεις, τον στρατό, τις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όλα περνούν από τον Χρυσοχοΐδη και φαίνεται ότι το Μαξίμου με αυτή την κίνηση βρήκε την ησυχία του.

Η απόφαση να ηγηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σίγουρα προκάλεσε πολλές συζητήσεις, καθώς στο αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχει και υπουργός, ο Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής υπουργός, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το Μαξίμου δεν εμπιστεύεται το δίδυμο του Μεταναστευτικής Πολιτικής και προτίμησε να μετατρέψει τον Χρυσοχοΐδη σε… στρατηγό για να έχει ο πρωθυπουργός ήσυχο το κεφάλι του.

 

Οι διαβεβαιώσεις

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Αυγούστου είχε τεθεί από αρκετούς προς το Νότη Μηταράκη ο προβληματισμός για κάποιες περίεργες επαφές που είχαν ομάδα ακραίων μεταναστών προερχόμενων από το Αφγανιστάν με ακραίους ελληνικά εθνικιστικά στοιχεία του νησιού, που είχαν πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις στο παρελθόν ζητώντας να φύγουν όλοι οι μετανάστες από το νησί. Ακόμη και να εξαναγκαστούν με το ζόρι να επιστρέψουν στις πατρίδες του. Ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε-όπως λένε πηγές του Μαξίμου- και τον πρωθυπουργό και συνολικά το Υπουργικό Συμβούλιο ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Και από τις εξελίξεις μάλλον… δικαιώθηκε. Απλά δεν ήταν υπό τον δικό του έλεγχο και του κρατικού μηχανισμού η κατάσταση, αλλά των ακραίων στοιχείων, Ελλήνων και ξένων.

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός λίγο έλειψε να “εκραγεί”, όταν έμαθε για τον εμπρησμό στη Μόρια, ενώ έφτασε στο αμήν, όταν κυκλοφόρησαν σενάρια από διαφόρους κύκλους, τα οποία και υιοθετήθηκαν και από κύκλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής περί Τούρκων πρακτόρων. Τα σενάρια αυτά κατέρρευσαν μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, όπου μετείχαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο διοικητής της ΕΥΠ και ο αρχηγός του στρατού. Οπότε δόθηκε άμεσα εντολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και πρώτα από όλα να διαψεύσει τα σενάρια περί πρακτόρων.

Ο Χρυσοχοΐδης έχει εγκατασταθεί στην Μυτιλήνη μαζί με τους δικούς του ανθρώπους και κάνουν παιχνίδι σε όλο το γήπεδο. Ο Νότης Μηταράκης έχει μείνει στον πάγκο κι εντός γηπέδου μάλλον θα αργήσει να επανέλθει. Τον δε αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο που τον καλούν τα κανάλια, ούτε καν τον ρωτούν για το μεταναστευτικό, αλλά περισσότερο για την κρίση στα Ελληνοτουρκικά και την τουρκική επιθετικότητα.

 

Αναζητούν κι Έλληνες

Στο μεταξύ η αστυνομική έρευνα που οδήγησε στην σύλληψη των έξι Αφγανών που θεωρούνται οι πρωταίτιοι του εμπρησμού, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρούν ως εμπλεκόμενους και Έλληνες κάτοικους της Μυτιλήνης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν επαφές, όχι μόνο με την συγκεκριμένη ομάδα που είναι υπό κράτηση, αλλά και άλλους αντιφρονούντες Αφγανούς. Κι όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, κάποιοι από τους Έλληνες που ερευνούνται είχαν στηρίξει με θέρμη την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και μάλιστα μετείχαν των περισσοτέρων εκδηλώσεων κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τους δρόμους της Μυτιλήνης εξελίσσεται πολύ καλά και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών όλοι να μπουν στο νέο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ως “ανθρωπιστικό καθήκον” την επιχείρηση.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ακόμη και η δήλωση που έκανε ο Χρυσοχοΐδης σε ξένα ΜΜΕ, ότι “μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει η Λέσβος από μετανάστες και πρόσφυγες“, έγινε με εντολή του Μαξίμου.

 

 

 

Πηγή: iapopsi.gr

 

unnamed

image

12

12

Newsletter