twitter youtube google

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 16:53
Εκτύπωση

12

Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης:

Δημοτική παράταξη που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, μεταλλάχθηκε σε εταιρεία και μέσα σε επτά μέρες πήρε χρηματοδότηση για υλοποίηση έργου από το υπουργείο Μετανάστευσης!

Πρόκειται για τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», η οποία κατέβηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», μεταλλάχθηκε  στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα ΑΜΚΕ HOPELAND και ανέλαβε  επτά ημέρες μετά την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ από το υπουργείο Μετανάστευσης με χρηματοδότηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην ερώτησή του  ο Γιώργος Καμίνης, από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ φαίνεται ότι στις 3 Αυγούστου του 2020,  εταίροι της ΑΜΚΕ HOPELAND  είναι  ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης – το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος- με ποσοστό 97% και ο Γεώργιος Πουλαδάκης με ποσοστό 3%.

Ένα μήνα μετά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης μεταβιβάζει αιτία δωρεάς τα εταιρικά του μερίδια στους Γεώργιο Πουλαδάκη και Αικατερίνη Ρούκα, και ειδικότερα στον Γεώργιο Πουλαδάκη το 87% και στην Αικατερίνη Ρούκα το 10%, με συνέπεια το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να φύγει από την εταιρεία.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης

Σύμφωνα με το βιογραφικό που ο ίδιος έχει αναρτήσει πρόκειται για στέλεχος της ΝΔ με στενές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως ο ίδιος αναφέρει το 2014: «Είναι σύμβουλος στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, ενώ υπήρξε και υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και συνεργάτης της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Δημητρίου με την δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», η οποία στη συνέχεια έγινε εταιρεία που πήρε έργο από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Το έργο για το οποίο χρηματοδοτήθηκε

Το έργο ESTIA ΙΙ, είναι στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Φυσικό αντικείμενο της Δράσης είναι η παροχή στέγασης και συνοδευτικών της στέγασης υπηρεσιών σε αιτούντες διεθνή προστασία.

Το έργο αφορά στη λειτουργία 12 μονάδων στέγασης και ειδικότερα νέων κτιρίων, 11 εκ των οποίων στην Περιφέρεια Αττικής με δυναμικότητα 952 θέσεων και 1 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δυναμικότητα 50 θέσεων. Η συνολική δυναμικότητα των κτιρίων ανέρχεται στις χίλιες δύο 1002) θέσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Η ΑΜΚΕ HOPELAND θα παρέχει επίσης πλήθος υπηρεσιών όπως: α) ψυχοκοινωνική στήριξη, β) συνοδεία στις υπηρεσίες όταν είναι απαραίτητο, γ) βοήθεια στην ενσωμάτωση μέσω της ανάπτυξης σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπής των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης, δ) υπηρεσίες διερμηνείας, ε) φύλαξη των μονάδων φιλοξενίας κατά τις νυχτερινές ώρες, στ) παροχή σίτισης για τις θέσεις του προγράμματος που δεν διαθέτουν κατάλληλη υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους ωφελούμενους ,και ζ) παροχή καθαριότητας και υγιεινής των κοινόχρηστων χώρων της μονάδας.

Τα ερωτήματα προς τον Νότη Μηταράκη

Ο Γιώργος Καμίνης στην ερώτησή του ζητά από τον υπουργό Μετανάστευσης να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1.       Πότε υπέβαλε σχετικό αίτημα και πότε ενεγράφη η ΑΜΚΕ HOPELAND στο Μητρώο ΜΚΟ;

2.       Ποιοι άλλοι φορείς υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης για το εν λόγω πρόγραμμα;

3.       Για ποιους ειδικότερους λόγους επελέγη η ΑΜΚΕ HOPELAND; 

4.       Πώς, κατά την εκτίμησή σας, μπορεί η εν λόγω ΑΜΚΕ, η οποία έχει δύο εταίρους, να αντεπεξέλθει στο σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την παροχή στέγασης και συνοδευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA ΙΙ;

5.       Πόσα μέλη διαθέτει σήμερα η ΑΜΚΕ HOPELAND και ποιός είναι ο τομέας επιστημονικής ή άλλης ειδίκευσης των μελών αυτών;

6.       Υπάρχει ο απολογισμός έργου προηγούμενων ετών τον οποίο απαιτούν οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις για την εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ, με δεδομένο ότι η ΑΜΚΕ HOPELAND ουσιαστικά συστάθηκε την 22.09.2020;

7.       Είναι σε γνώση σας προηγούμενη δραστηριότητα ή τυχόν απολογισμός έργου της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», με δεδομένο ότι μετά την αρχική καταγραφή του από 2016 καταστατικού σύστασής της, η αμέσως επόμενη εγγραφή στο ΓΕΜΗ φαίνεται να είναι στις 3.08.2020;

8.       Ποια είναι η ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ HOPELAND, κατά τα προβλεπόμενα στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις; Εαν υφίσταται, πότε δημιουργήθηκε;

9.       Ποιες είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΑΜΚΕ HOPELAND;

10.     Ποιες είναι οι 12 μονάδες στέγασης που αναφέρονται στη δράση για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ;

 

*Πηγή: avgi.gr

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ, προέβη στην εξής δήλωση:  

"Δεν είναι η πρώτη φορά που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιδίδονται σε λαϊκισμό και σκανδαλοθηρία στο Μεταναστευτικό. Παρεμβάσεις χωρίς ίχνος αλήθειας, με μοναδικό στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. 

Η λάσπη τους κατευθύνεται, σήμερα, στο πρόγραμμα  ενοικίασης διαμερισμάτων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο “ΕΣΤΙΑ ΙΙ”. Πρόγραμμα που αρχικά διαχειριζόταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από φέτος θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν αφορά κάποια επιδότηση ΜΚΟ, αλλά την αγορά υπηρεσιών στέγασης και υποστήριξης αιτούντων άσυλο. Βάσει αυστηρής ανοικτής διαδικασίας και πρόσκλησης. 

Η παροχή θέσεων Στέγασης στο Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιήθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια (https://www.amifisf.gr/wp-content/uploads/2020/07/9%CE%A7%CE%9B746%CE%9C%CE%94%CE%A8%CE%9F-%CE%A4%CE%A97.pdf). 

Οι τιμές ήταν προκαθορισμένες, οι προδιαγραφές επίσης καθορισμένες και όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές. Η διαδικασία πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να βρούμε με κόπο 22.395 θέσεις φιλοξενίας από 16 συνολικά οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα. Τονίζεται ότι όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές και κατά συνέπεια δεν υπήρξε κάποιας μορφής προτίμηση σε κάποιες αιτήσεις. Το πρόγραμμα εξακολουθεί να έχει διαθέσιμες θέσεις για μελλοντικές αιτήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που συνεχίζεται έως και σήμερα, με αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου. 

Όταν αναλάβαμε την διαχείριση του προγράμματος, προχωρήσαμε στην σημαντική μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα την αποχώρηση κάποιων ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, μόνο στην Αττική, όπου φιλοξενούνται, σήμερα, περίπου 10.686 δικαιούχοι στέγασης, καταγράφεται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 €.  

Όταν τον Ιούνιο προχωρήσαμε στην ανάληψη της ευθύνης για το πρόγραμμα, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσαν εν χορώ για τον εξορθολογισμό του κόστους του προγράμματος. Μας κατηγορούσαν, δηλαδή, γιατί μειώσαμε τα προκαθορισμένα ποσά που αποδίδονταν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις υπηρεσίες τους στη στέγαση. Τότε, βρίσκονταν σε πλήρη ταύτιση με τις Οργανώσεις που τώρα έχουν βάλει κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό.  

Στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων. Όπως μέσα από τη Βουλή είχε ζητήσει ο κ. Καμίνης,  για την διαδικασίας τοποθέτησης Διοικητών στις Δομές Φιλοξενίας. 

Τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν την δική τους αξιοπιστία”.

 

 

unnamed

image

12

12

Newsletter