twitter youtube google

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 18:40
Εκτύπωση

imageΤο Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό θα φιλοξενήσει στις 28-30 Σεπτεμβρίου την ιστορικό του πολιτισμού και δημοσιογράφο ανθρωπιστικών θεμάτων Φραγκίσκα Μεγαλούδη, και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού Όμηρος διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Συλλόγου στη Βολισσό, με θέμα τη Βόρεια Κορέα, όπου η κα Μεγαλούδη θα παρουσιάσει την εμπειρία που απέκτησε κατά την δίχρονη διαμονή της στη χώρα αυτή, και θα γίνει συζήτηση για το βιβλίο της με τίτλο "Στη χώρα των Κιμ".

Σύντομο Βιογραφικό

H Φραγκίσκα Μεγαλούδη είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πολιτισμού στην Ecole des Hautes Etudes en Scienceς Sociales στο Παρίσι (PhD 2004) ενω υπήρξε λέκτορας στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. Για αρκετά χρόνια ήταν δημοσιογράφος/αναλύτρια ανθρωπιστικών θεμάτων για τα Ηνωμένα Έθνη (IRIN Asia) και αργότερα υπεύθυνη Επικοινωνιών για το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας (UN OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στις Φιλιππίνες. Παράλληλα έχει εργαστεί για διεθνείς οργανισμούς σε ανθρωπιστικές αποστολές στην ΝΑ Ασία, Ανατολική Αφρική και Μέση Ανατολή. Εχει εργαστεί στη Βόρεια Νιγηρία όπου κάλυπτε τη διαμάχη της Μποκο Χαραμ για λογαριασμό του IRIN West Africa και του Al Jazeera ενώ έχει καλύψει δημοσιογραφικά φυσικές καταστροφές στις Φιλιππίνες, αναπτυξιακά θέματα, εμπόλεμες διαμάχες (Β. Ουγκάντα, ισλαμικά κινήματα στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ) καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος από το Λάος, Ταϊλάνδη, Μυανμάρ. Παράλληλα ασχολείται με την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Για περίπου δύο χρόνια (Ιούνιος 2012-Μάρτιος 2014) έζησε στην Πιονγκγιάνγκ (Βόρεια Κορέα) ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Στη χώρα των Κιμ- Δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» από τις εκδόσεις Εντύποις.
Αρθρογραφεί τακτικά σε ελληνικά και διεθνή μέσα.

 

Παρουσίαση

Η Βόρεια Κορέα παραμένει ακόμα μια χώρα την οποία συνοδεύουν πολλοί μύθοι. Ακόμα και μετά τα πρόσφατα ανοίγματα, ελάχιστα εξακολουθούμε να γνωρίζουμε για τον λαό της , το σύστημα αλλά κυρίως για την καθημερινή ζωή. Όσα ακούμε συνήθως παρουσιάζονται μέσα από ένα διαστρεβλωτικό φακό όπου τα όρια μεταξύ του αληθινού, του ψεύτικου, της προπαγάνδας και της πληροφορίας μπερδεύονται. Πως ζουν λοιπόν οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα; Γιατί διαμορφώθηκε το σύστημα αυτό; Ποιο είναι το μέλλον της χώρας μέσα στη διεθνή διπλωματία και γιατί μας ενδιαφέρει εδώ στη μακρινή Ελλάδα;
Μέσα από το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά συμπεράσματα όχι μόνο για το δικαίωμα ή μη των λαών να αυτοπροσδιορίζονται (και να τιμωρούνται για αυτό) αλλά και για την ποιότητα της πληροφόρησης, την χειραγώγηση, την διαστρέβλωση της αλήθειας ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική ατζέντα. Μαζί θα ταξιδέψουμε όχι μόνο στη Βόρεια Κορέα αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλλει και να δούμε μαζί ότι γενικεύσεις περί φτώχειας, μετανάστευσης, δύσης και ανατολής, τελικά δεν είναι παρα προκατασκευασμένοι μύθοι.

 

unnamed

image

12

12

Newsletter