twitter youtube google

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 19:55
Εκτύπωση

 photo zannikos-2.pngΗ χρονιά που μας αποχαιρετά, ήταν, από κάθε άποψη, πολύ δύσκολη. Βέβαιο είναι ότι, το 2016, θα δώσει τη θέση του σε έναν επίσης δύσκολο χρόνο. Δύσκολο και συνάμα κρίσιμο για Εθνικά μας θέματα, για την οικονομία, τους Θεσμούς, εν τέλει για τη δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που μετρά καθημερινά τις πληγές της αντικρύζοντας το μέλλον με έντονα αισθήματα απογοήτευσης, απαισιοδοξίας και οργής. Οργής για όσους και ό,ποιους, λίγο ή πολύ, συνέβαλαν στο κατάντημά μας.

   Κατάντημα για την μεγάλη ομάδα των ηλικιωμένων συνταξιούχων, που, πλέον, το μόνο που μπορούν να εύχονται είναι “ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά τα τέλη της ζωής ημών”.

   Κατάντημα όμως και για την πλειοψηφία των νέων μας που, υποαπασχολούμενοι, υποαμοιβόμενοι και, το χειρότερο, άνεργοι, δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα της ζωής τους, έτσι όπως οι ίδιοι και οι δικοί τους την έχουν ονειρευτεί και θα την επιθυμούσαν.

   Μέσα σ' αυτό το θολό έως κατάμαυρο περιβάλλον, κάθε απόπειρα δημιουργίας εορταστικής ατμόσφαιρας με διάφορες εκδηλώσεις, ευχές και δώρα, μπορεί να φαντάζει ως προσβολή απέναντι στους πάμπτωχους και απόκληρους της ζωής.

΄Ομως, έστω και έτσι, η ζωή δεν παύει να προχωρά. Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Γι' αυτό και, ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχισθεί, με πείσμα αλλά και συνέπεια στις ανθρωπιστικές αρχές, κάθε ατομική και συλλογική προσπάθεια για ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

   Ανάταξη της οικονομίας, της θεσμικής λειτουργίας και κυρίως του καταρρακωμένου ηθικού μας. Αλλά και ανάταξη του κοινωνικού κράτους έτσι όπως ο ανθρώπινος πολιτισμός το προσδιορίζει και έτσι όπως πρέπει να το υπηρετούν όλοι, Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σωματεία και απλοί πολίτες.

   Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση και επιδίωξη μια μεγάλη Εθνική ανάγκη:

-Να μη καταρρεύσουν πλήρως οι Κρατικές δομές που σχετίζονται με την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, την Υγεία, την Παιδεία αλλά και με την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των Δημόσιων υποδομών που περιλαμβάνουν λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες κ.λ.π.

΄Ο,τι και όσα δεν μπορεί πλέον να καλύψει επαρκώς το ίδιο το Κράτος από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, ας το αναλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά υπό αυστηρούς όρους και συνεχή Κρατική εποπτεία.

   Επί πλέον, ας θεσμοθετηθούν ισχυρά κίνητρα σε ελληνικά και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια μήπως και επενδύσουν ξανά στη Χώρα μας δημιουργώντας έτσι τις αναγκαίες θέσεις εργασίας.

Μόνο έτσι μπορεί να μετριασθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους και των Ασφαλιστικών Ταμείων και, ταυτόχρονα, να αυξηθούν και οι Τραπεζικές καταθέσεις που θα στηρίξουν μια βιώσιμη και ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Βέβαια, για να γίνουν έτσι τα πράγματα, απαιτούνται πολιτική σταθερότητα, εκσυγχρονισμός των Κρατικών δομών και, κυρίως, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και όχι ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ αν δεν επιθυμούμε ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ με πλήρη φτωχοποίηση.

   Αυτά όσον αφορά το Κεντρικό Κράτος. Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ειδικά του νησιωτικού χώρου του Ανατολικού Αιγαίου, τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα μιας και, πέραν της οικονομικής κρίσης, έχομε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα (πρόβλημα διαρκείας) και τον κακότροπο και επιθετικό γείτονα εξ ανατολών με τη συνεχή πίεση που μας ασκεί επί δεκαετίες. Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζει δύσκολος οποιοσδήποτε τοπικός αναπτυξιακός σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα δεκαετιών.

Όμως, έστω και έτσι, οι αιρετοί μας, υπερβάλλοντας εαυτούς, πρέπει να δράσουν συλλογικά και να σχεδιάσουν έστω υποτυπωδώς, το αναπτυξιακό μέλλον κυρίως όμως την επιβίωση των νησιών μας. Λογικές και αντιλήψεις Ζουράρι, δεν έχουν θέση στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

     “Καλές γιορτές” υγεία και ειρήνη σε όλον τον κόσμο και βεβαίως στη γειτονιά μας.

 

 

Του Αριστείδη Ζαννίκου

unnamed

image

12

12

Newsletter